Eerlijke handel


Wij kopen dagelijks eten in de supermarkt, maar wij weten niet of het eten dat we eten eerlijk is gehandeld. Vaak komt veel eten uit ontwikkelingslanden. Dit komt omdat daar de lonen erg laag zijn. Maar ook de arbeidsomstandigheden zijn slecht geregeld. Veel slechter dan in Europa.

Het gebeurt dus vaak dat er slecht betaald wordt voor voedingsproducten die uit ontwikkelingslanden komen. Voorbeelden zijn: koffie, thee, cacao, fruit en soja.

Er zijn een paar keurmerken die veel aandacht besteed aan de arbeidsomstandig heden. Die keurmerken zorgen ervoor dat wat je koop eerlijk is gehandeld. Zie hier de keurmerken:

  • Max havelaar
  • Fairtrade
  • Rainforest
  • Alliance
  • Utz Certified

Als je het over eerlijke handel hebt dan zijn er een paar vragen die een rol spelen:

  1. Krijgen de producenten een eerlijke prijs
  2. Worden de werknemers niet uitgebuit?
  3. Is er sprake van een eerlijke concurrentie?
  4. Bepalen de multinationals de markt of hebben de kleinere ondernemingen een kans?

 Een ander woord voor eerlijke handel is fair trade. Met eerlijke handel bedoelen ze dat er open en eerlijke afspraken worden gemaakt tussen de verkoper en de koper ervan. Zo krijgt de boer een kostendekkende en eerlijke prijs voor zijn producten.

Handelspartners zorgen voor eerlijke handel bij aan duurzame ontwikkeling en rechten van de producenten en arbeiders en met name in de ontwikkelingslanden.

Als je een product in de winkel koopt dat fair trade is dan os er geen slavernij of kinderarbeid geweest bij het maken ervan.

Waar zorgt eerlijke handel eigenlijk voor? Eerlijke handel, fair trade, zorgt ervoor dat er markttoegang is, een hogere omzet, groeiende inkomens en ook advies en ondersteuning van de producenten.

Er word van de producten verwacht dat ze extra inkomsten gebruiken en daarmee hun organisatie te verbeteren en dat ze dan ook verantwoord handelen. Zo komen de inkomsten goed terecht ook voor de arbeiders die op dat moment in dienst zijn.

Nederland en 188 andere landen hebben met zijn alle afgesproken dar er in 2015 meer eerlijke handel moet plaats vinden, schuldenverlichting en hulp voor producten die leven in de ontwikkelingslanden.

Wat veel mensen niet weten is dat eerlijke handel niet alleen speelt in de ontwikkelingslanden maar ook in Europa en ook in Nederland!


Kinderarbeid


Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Sinaasappel zo gezond!

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Afvallen